Isolatiebedrijf Rasa

Sinds 2016 is mijn groei verviervoudigd

Radoje Markovits is de ambitieuze eigenaar van het succesvolle isolatiebedrijf Rasa in Katwijk - dat hij in 2006 is gestart. "Als je de wind in de zeilen hebt, wil je daarvan profiteren en investeren in groei", zegt Radoje. Maar hoe hard hij ook werkte, hij was onvoldoende in staat om de kansen te pakken die hij op een presenteerblaadje kreeg uitgeserveerd. De voorfinanciering van projecten was te groot, en betaling liet veel te lang op zich wachten.

Radoje: "Ik voel me gezegend met een geweldig team van medewerkers dat vanaf het begin hard heeft gewerkt om de kwaliteit te leveren die we aan onze klanten beloven. Als het alleen aan hen zou liggen, dan was mijn bedrijf vanaf het begin af aan hard gegroeid. Tien jaar lang heb ik veel te vaak opdrachten moeten laten gaan, dat terwijl ze perfect bij mijn organisatie pasten. Dat heeft alles te maken met de betalingscultuur in mijn markt. Je factuur wordt zomaar pas na 3 of 4 maanden voldaan. Iedereen in de keten heeft ermee te maken.”

Geen bank meer nodig

"Groeien kost geld" vervolgt Radoje. "Al helemaal in mijn wereld, waarbij je makkelijk 25 tot 50 duizend euro moet voorfinancieren als je een opdracht aanneemt. Bij de bank aankloppen? Los van het feit dat je daar steeds vaker voor een dichte deur staat, is die route ook veel te traag. Toen ik begin 2016 mijn dilemma aan een collega-ondernemer voorlegde, wees hij me op de factoring service van DBS2. Hij had er uitstekende ervaring mee en wist zijn omzet maanden naar voren te trekken. Hierdoor kon hij nieuwe projecten wél voorfinancieren - en groeien."

Nuchter advies

"Voor mij was het principe van factoring nieuw. Dat maakt je toch wel onzeker. Er zijn namelijk best veel aanbieders die allemaal weer verschillende varianten aanbieden. Ik heb vervolgens contact gezocht. Jaap van Aalst kwam binnen een dag bij me langs om me te informeren én te adviseren. Samen hebben we gezocht naar de voor mij meest gunstige factoring-vorm. We kwamen uit op een voorstel waarbij DBS2 100% van het factuurbedrag per direct uitbetaalt met aftrek van een klein percentage dat DBS2 inhoudt. Ik heb dat later nog wel eens vergeleken, maar oprecht, niemand in de markt komt in de buurt, zeker niet als je ziet welke service erbij wordt geleverd. Elke factuur is verzekerd tegen wanbetaling en het debiteurenbeheer is echt superstrak."

Binnen 24 uur groeien
Doordat ik mijn factuur direct kreeg uitbetaald, beschikte ik ook direct over werkkapitaal. Dit kon ik vervolgens investeren in een nieuwe opdracht, en de groei van mijn organisatie. Die strategie ben ik blijven volgen. Sinds 2016 is mijn groei dan ook verviervoudigd.

Elke procent telt

"Het fijne van de samenwerking met DBS2 is de ongekende flexibiliteit. Ik hoef niet al mijn facturen via DBS2 te laten lopen. Kan ik met een opdrachtgever afspreken om direct te betalen? Dan verstuur ik de factuur gewoon zelf en vloeien alle inkomsten naar mij. Elke procent telt, niet waar? Als ondernemer wil ik vooruitzien en kunnen sturen. Daarom hang ik zwaar aan betrouwbaarheid. In de 5 jaar dat ik nu met DBS2 heb samengewerkt, is er nog nooit iets misgelopen. Als er al onduidelijkheid is, dan is het een kwestie van één belletje. Dan is het geregeld".