Factoring: de financiële oplossing voor startende ondernemers?

Stel… u waagt de sprong in het diepe en start uw eigen bedrijf. Wat een ongelofelijk mooie stap! Maar ook een hele spannende stap. Want waar begint u? Wat moet er allemaal geregeld worden? En hoe zorgt u ervoor dat u in korte tijd de basisbenodigdheden kunt bekostigen?

Er komt heel veel op u af als startende ondernemer. Het is dan ook helemaal niet gek als u de eerste maanden geregeld wakker ligt. Natuurlijk moet er veel gebeuren in zo’n opstartperiode. Maar wat vooral belangrijk is: hoe creëert u kapitaal om de start mee te kunnen financieren? Regelt u financiële steun bij vrienden of familie, stapt u naar de bank of zorgt u dat er een goed gevulde spaarpot klaarstaat? Het zijn allemaal opties. Maar zijn het ook goede opties?

Familie & Financiering

We willen niet stoken in een goed huwelijk…uh… goede familieband, maar denk goed na over lenen bij vrienden en familie. Ja, ze gunnen het u. Maar het leidt ook vaak genoeg tot wrijving en in sommige gevallen tot vervelende familieruzies. Vraagt u zichzelf dan ook goed af of het ondernemen dit risico waard is.

Spaarvarken met muntje

Het spaarvarkentje

Sparen, we kunnen het alleen maar toejuichen. Een bedrijf starten zonder startkapitaal is riskant en in veel gevallen onmogelijk. Want hoe bekostigt u het opstarttraject als er geen financiële middelen beschikbaar zijn? 

Maar houd er wel rekening mee dat spaarvarkentjes op een zeker moment leeg zijn. En dan? Dan bent u volledig afhankelijk van uw bedrijfsinkomsten. Een constante cashflow zou op zo’n moment dan ook wenselijk zijn. Maar wanneer bereikt u die?

Een lening bij de bank

De bank, jarenlang de meest gekozen optie op het gebied van financiering. Een goede optie wellicht, maar tegenwoordig niet meer zo eenvoudig. Banken stellen steeds hogere eisen als het gaat om het verstrekken van krediet. Eisen waar veel startende ondernemers niet aan kunnen voldoen. Dus de echte vraag is hier eigenlijk: is de bank überhaupt een optie voor u?

Factoring als financiële oplossing?

We horen u denken: heb ik dan helemaal geen opties? Geen zorgen, die heeft u zeker wel. En dan doelen we voornamelijk op één specifieke oplossing: factoring.

Factoring is een mooie oplossing die startende ondernemers in zeer korte tijd meer zekerheid biedt. Het biedt kansen wanneer het opstartpotje leeg is en uw bedrijf nog niet op volle kracht draait. We geloven uiteraard best dat u al een leuke klantenkring hebt opgebouwd. Maar daar zit het probleem ook niet.

Waar zit dat probleem dan wel? In de snelheid van betalen. Niet iedere klant betaalt even trouw en snel uw facturen. Niet direct een probleem misschien, maar het komt de continuïteit van uw inkomsten niet ten goede. En dat terwijl er wel een goede continuïteit in uw vaste lasten zit. Wat dacht u van materiaal, huur van uw bedrijfspand en de personeelskosten? Het loopt allemaal door.

Een voorbeeld:

U heeft een commercieel bedrijf en hecht grote waarde aan de kwaliteit en service van uw dienstverlening. Uw bedrijfsprocessen zijn deskundig ingericht en goed op elkaar afgestemd. U beschikt over moderne softwaresystemen, nieuwe machines en uitstekende materialen. U investeert veel in een opdracht om deze goed af te kunnen ronden.

Na de aflevering van een order, stuurt u uw klant de rekening. Als de betaling hiervan te lang uitblijft en deze situatie zich bij volgende klanten herhaalt, kan dit voor financiële problemen zorgen. U heeft onvoldoende krediet om verder te kunnen ondernemen. Misschien zelfs zo dat u overweegt een opdracht uit te stellen… En dat kan u klanten kosten. Factoring is in zo’n geval een goede oplossing.

Factoring voor het MKB

Hoe lost factoring dit voor u op? Vrij eenvoudig eigenlijk! Een factoringbedrijf, zoals DBS2 Factoring, neemt de facturen van u over. Het factoringbedrijf betaalt u het factuurbedrag (in het geval van DBS2 binnen 24 uur). Vervolgens neemt het factoringbedrijf het debiteurenbeheer van u over. Uw klant betaalt dus aan het factoringbedrijf.

Wat betekent dit concreet? Het factoringbedrijf neemt u een deel van de administratieve lasten uit handen, maar ook het betalingsrisico. U heeft ineens meer tijd voor andere zaken. En met dank aan de directe uitbetaling heeft u binnen een paar dagen een constante cashflow. Zo heeft u weer tijd (en geld) om te ondernemen.

Meer weten over factoring ? Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs.