Veilig zakendoen in Europa met factoring

Een goede manier om je bedrijf te laten groeien, is je afzetmarkt vergroten. Dat kan in Nederland zijn, maar ook daarbuiten. Inmiddels gaat een derde van de Nederlandse export naar onze directe buurlanden, zoals Duitsland, België, maar ook wat verder weg zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De groeikansen bij het zakendoen in Europa gaan gepaard met toenemende ondernemersrisico's.

Voorbeelden van producten die naar het buitenland worden geëxporteerd, zijn: aardolieproducten, computers, telecommunicatietoestellen, microprocessoren, kantoormachines, bollen, bloemen en groenten. Deze exportgoederen vereisen kapitaalkrachtige ondernemingen, omdat de productie en logistiek forse investeringen eisen.

Zakendoen in landen met een hoge DSO-ratio

Naast de investeringen heb je ook te maken met het een groeiend debiteurenrisico. Hoe zuidelijker je zakendoet in Europa, hoe lastiger het wordt om de financiële positie van die handelspartner in te schatten, al is het maar omdat je niet dezelfde taal spreekt.

Zuid-Europese landen staan bekend om hun hoge DSO-ratio (Days Sales Outstanding). Deze ratio verwijst naar het gemiddelde aantal dagen dat een bedrijf nodig heeft om een factuur betaald te krijgen na de verkoop van producten of diensten. Het wordt uitgedrukt in het aantal dagen dat een vordering gemiddeld uitstaat tot het moment van betaling.

Zakendoen in Europa vergroot dus de groeimogelijkheden van je bedrijf, maar voor de risico's van de internationale business mag je niet wegkijken. Je moet er voorzieningen op treffen.

Belangrijkste risico’s van zakendoen in Europa

Wanbetaling
Nieuwe kansrijke markten brengen risico’s met zich mee. Een van de belangrijkste is het betaalrisico. Er zijn vele redenen waarom buitenlandse klanten hun facturen niet betalen. Denk aan politieke omstandigheden, de economie, hun bankrelaties en de bedrijfscultuur. Je wilt niet dat lokale problemen leiden tot financiële problemen voor jou.

Gebrek aan gegevens
Een ander risico is dat er minder bedrijfs- en marktgegevens openbaar beschikbaar zijn, waardoor het lastig is om een correct en compleet (financieel) beeld te krijgen van je buitenlandse handelspartner. Door verschillen in taal, cultuur en wetgeving kunnen contractbesprekingen moeilijk verlopen.

Ondanks al deze hindernissen en risico’s blijft exporteren een interessant gegeven; ook voor het MKB. Het is zeker niet alleen maar weggelegd voor grote bedrijven. Driekwart van de Nederlandse bedrijven die exporteren zijn relatief klein en hebben maximaal tien medewerkers.

Veilig zakendoen in Europa, waar moet je op letten?

Niet alle risico’s kun je zelf volledig afdekken, maar je kunt wel een aantal maatregelen treffen. Denk hierbij aan het opstellen van de juiste betalings- en leveringsvoorwaarden, waar duidelijk je betalingstermijnen en betalingsvoorwaarden in staan. En doe volgens het principe ‘Ken je klant’ onderzoek naar je toekomstige zakenrelatie.

Zoek naar referenties van andere (bij voorkeur Nederlandse) bedrijven die al zakendoen met je toekomstige klant. Via het Europese VAT Information Exchange System (VIES) systeem kun je het btw-nummer van je handelspartner controleren. Ook een rondje op het internet geeft snel inzicht in jouw toekomstige klant. Is er een website, dan bevat deze als het goed is adresgegevens en voorwaarden, een privacy clausule en een disclaimer.

Met factoring bespaar je veel juridische kosten

Uiteraard is het screenen van je klanten en de hele papierwinkel een hoop werk, waarbij je soms ook dure specialisten nodig hebt, zoals een advocaat en een fiscaal jurist. Een alternatief om toch veilig zaken te doen in Europa is gebruik maken van factoring. Factoring kun je zien als debiteurenbeheer mét financiering.

Het principe van factoring is feitelijk simpel: DBS2 Factoring neemt de factuur van je over, betaalt het verschuldigde bedrag direct aan je uit en incasseert vervolgens de openstaande rekening bij jouw (buitenlandse) klant. Daarmee voorkom je allerlei betaalrisico’s en heb je geen omkijken meer naar je debiteurenbeheer. Zodat jij gewoon weer aan de slag kunt met jouw exportactiviteiten.