De voordelen van reverse factoring bij DBS2

Het principe van factoring en reverse factoring is gelijk: het financieren van de debiteurenportefeuille, zodat lange betalingstermijnen worden voorkomen en er direct geld beschikbaar komt. Zowel bij factoring als bij reverse factoring verkoopt je bedrijf (een deel van) de debiteurenportefeuille aan een factormaatschappij, zoals DBS2. Bij traditionele factoring kijkt de factormaatschappij vooral naar de financiële gezondheid van het bedrijf dat voor factoring kiest, dus jijzelf. Bij reverse factoring geldt vooral de financiële gezondheid van de debiteur, dus jouw klant.

Reverse factoring: een alternatief voor traditionele factoring

Reverse factoring is dus een alternatief voor bedrijven die niet voor gewone, ofwel traditionele, factoring in aanmerking komen. Let wel, bij reverse factoring gaat het alleen om van tevoren goedgekeurde facturen door de factormaatschappij, waardoor de kans op niet-betaalde facturen wordt verkleind.

Wat zijn de voordelen van reverse factoring?

Reverse factoring neemt een aantal nadelen van traditionele factoring weg:

  • Bij reverse factoring gaat het alleen om vooraf goedgekeurde facturen die vaak binnen enkele dagen 100% worden uitbetaald. Door dit verminderde risico is de fee voor de financieringsmaatschappij vaak lager. Daardoor is deze vorm minder kostbaar voor de leverancier.
  • Ook bij reverse factoring wordt het risico van wanbetaling overgenomen. Dit wordt ook wel non-recourse genoemd; de bank kan het uitbetaalde bedrag aan de leverancier niet meer terugvorderen. Op basis van de goedgekeurde factuur en de kredietwaardigheid van de afnemer, durft de factoraar dit risico te nemen.
  • De factormaatschappij heeft bij reverse factoring meer belang bij een goede relatie met de debiteur dan bij traditionele factoring.

Reverse factoring voor MKB en zzp’ers

Goed om te weten: reverse factoring is buitengewoon geschikt voor het MKB en kleine zelfstandigen, zoals zzp’ers. Kleinere bedrijven hebben vaak onvoldoende spreiding in hun debiteurenportefeuille, wat vaak bij traditionele factoring wordt gevraagd.

Bij reverse factoring wordt dit niet gevraagd, omdat de factormaatschappij kijkt naar de kredietwaardigheid van de klant. Heb je als MKB-bedrijf een goede, grote klant? Dan is reverse factoring vaak al mogelijk.

Kies voor reverse factoring bij DBS2

Zowel traditionele als reverse factoring bij DBS2 is, in vergelijking met veel andere factoraars in de huidige markt, op vele vlakken voordeliger. Bij traditionele factoring keren wij maar liefst 95% direct uit. Bij reverse factoring keren wij zelfs 100% uit en dat binnen 24 uur! Zo heb je snel geld beschikbaar om aan jouw verplichtingen te voldoen en/of te investeren in groei. In combinatie met de scherpe tarieven, de gunstige voorwaarden en de persoonlijke service, is DBS2 de juiste keuze.