WAB: Gevolgen voor de uitzendbranche

Wanneer payrollen geen optie meer is

Een uitzendbureau houdt vele financiële ballen in de lucht. Goed gestructureerde facturatie naar de klant, scherp debiteurenbeheer en salarisadministratie zijn drie zaken die in ieder geval op orde moeten zijn. De oplossing tot nu toe? Payrolling. 

Maar een nieuwe wet bracht daar op 1 januari van dit jaar verandering in. De problemen die deze verandering met zich meebrengt lijken te wijzen naar één duidelijke oplossing: factoring.

Payrolling. Tot op heden een veel gekozen werkwijze van uitzendbureaus. Uitzendkrachten zijn op papier in dienst bij een payrollmaatschappij. Deze payrollmaatschappij is verantwoordelijk voor onder meer de salarisadministratie en facturatie aan klanten. 

Voordeel: het uitzendbureau betaalt periodiek de factuur hiervoor aan de payrollaanbieder en hoeft niet eigenhandig alle salarissen te betalen. Kosten en inkomsten zijn op deze manier goed inzichtelijk.

WAB: wet arbeidsmarkt in balans

Per 1 januari van dit jaar werd de WAB geïntroduceerd. Deze wet zorgt er (kort gezegd) voor dat regels omtrent arbeidscontracten en ontslag veranderen. Ook de regels rondom payrolling gingen op de schop. Payrollmedewerkers hebben vanaf nu een betere rechtspositie en krijgen minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste werknemers van het bedrijf waar zij gedetacheerd zijn. 

Een prachtige stap voor payrollmedewerkers, maar een problematische ontwikkeling voor uitzendbureaus. Waar payrolling tot januari 2020 in juridische zin gelijk was aan uitzenden, is het dat nu niet meer. En dus mag de flexibiliteit waar uitzenden om bekend staat, niet meer worden benut bij payrollovereenkomsten.

Extra financiële lasten voor de uitzendbranche

Het ruimere arbeidsvoorwaardenpakket dat gaat gelden voor de payrollmedewerker, zorgt zonder enige twijfel voor hogere lasten. Lasten die veel uitzendbureaus niet direct kunnen dragen. Om die reden hebben veel uitzendbureaus inmiddels besloten te stoppen met payrolling en de zaken zelf weer te regelen. Dit klinkt wellicht als een eenvoudige oplossing, maar deze maatregel heeft aanzienlijke gevolgen. 

Als uitzendbureau moet je nu immers zelf weer alle financiële touwtjes stevig in handen nemen. Je bent verantwoordelijk voor de salarissen van je uitzendkrachten, maar hebt daarvoor wel de financiële middelen nodig. Laat of slecht betalende debiteuren, die nu ook weer volledig in eigen beheer zijn, vormen direct een groot probleem.

Van payrolling naar factoring

Omdat payrolling jarenlang dé manier van werken was, hebben veel uitzendbureaus geen of slechts een kleine financiële buffer kunnen opbouwen. Nu het facturatieproces door de wetswijziging veranderd is, vormt dit een financiële uitdaging. Als salarissen en overige kosten niet op tijd betaald worden, dan kan dit uiteindelijk grote gevolgen hebben. 

Veel uitzendbureaus zijn dan ook op zoek naar andere vormen van financiering en kiezen steeds vaker voor factoring: een van de meest voor de hand liggende oplossingen voor financiële zekerheid. Met factoring worden uw facturen altijd op tijd betaald, zodat je op ieder moment beschikt over genoeg financiële middelen.

Factoring van DBS2: altijd 100% van het factuurbedrag uitbetaald

Dat factoring een goed alternatief is wanneer de financiële buffer ontbreekt is een feit. Maar welke factoringmaatschappij kies je en waarom? Wij raden aan om altijd in zee te gaan met een factoringbedrijf dat op korte termijn het volledige factuurbedrag aan u uitbetaalt. Toegegeven, die maatschappijen zijn wat lastiger te vinden, maar de zoektocht loont. 

Het merendeel van de factoringbedrijven betaalt zo’n 85% van de factuur op korte termijn aan u uit, maar wacht met het laatste beetje tot het geld van uw debiteur binnen is. In de tussentijd heeft u dus een gat in de financiën, maar uw kosten lopen door. Dit kan er alsnog voor zorgen dat u de salarissen niet op tijd kunt uitbetalen. 

Bij DBS2 Factoring betalen we het volledige factuurbedrag altijd binnen een dag uit aan onze klanten. Zo weten zij zeker dat ze hun kosten altijd kunnen betalen.

Neem contact met ons op als u meer wilt weten over factoring voor uitzendbureaus.